خاتمه جشنواره صنایع دستی فجر با وعده هایی برای بین المللی شدن
به گزارش وبلاگ سفر و گردشگری، سومین جشنواره صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر پس از پنج روز با ارائه 171 اثر در خانه هنرمندان ایران، با تقدیر از برگزیدگان این جشنواره به کار خود سرانجام داد.
به گزارش وبلاگ سفر و گردشگری، مراسم اختتامیه سومین جشنواره صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر عصر روز چهارشنبه (17 بهمن ماه) با حضور علی اصغر مونسان (معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی)، پویا محمودیان (معاون صنایع دستی) و جمعی از هنرمندان و مسئولان حوزه صنایع دستی کشور در خانه هنرمندان ایران برگزار گردید.
در ابتدای این مراسم حسین خواجه بیدختی، مدیر دفتر توسعه و ترویج سازمان صنایع دستی در سخنانی گزارشی از سومین جشنواره صنایع دستی و هنرهای سنتی ارائه داد و گفت: به طور کلی حوزه صنایع دستی باید میان بخش صنعتی و هنری در تعادل باشد. پیش از این گرایش نمایشگاه های صنایع دستی بیشتر به سمت صنعت بود و کوشش کردیم این جای خالی را در جشنواره فجر پر کنیم.
او یادآور شد که از میان بیش از 171 اثری که به جشنواره راه یافتند، 7 اثر به عنوان برگزیده معرفی می شوند و 7 اثر نیز دیپلم افتخار دریافت می نمایند.
بیدختی همچنین به پویا محمودیان (معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی) پیشنهاد داد که می توان پایه برگزاری این جشنواره را با توجه به ظرفیت های فراوان اصفهان در حوزه صنایع دستی در این شهر قرار داد.
در ادامه مجید رجبی معمار، مدیر خانه هنرمندان ایران که میزبان سومین جشنواره صنایع دستی فجر بود است در سخنانی اعلام کرد: بسیار خوشحالیم که خانه هنرمندان ایران این توفیق را داشته است که برای سومین سال پذیرای هنرمندان عزیز هنرهای صنعتی و سنتی ایران باشد. این جشنواره رخداد ارزشمندی است که به جمع جشنواره هنری کشور اضافه نموده شده است.
او درباره ارزش هنرهای سنتی ایران در جهان، اظهار کرد: اگر در میان کسانی از هنر شناخت دارند صحبت از هنر ایرانی گردد اولین چیزی که به ذهنشان بیاید صنایع دستی کشورمان همانند فرش بافی، قلم زنی و منبت و … است. به عنوان مثال منبت هنری است که بعضی کشورهای دیگر هم انجام می گردد، ولی منبت ایران با ظرافت هایی که دارد اصلاً با جاهای دیگر قابل مقایسه نیست. ما نیز باید هنرهای سنتی را به عنوان هنر بشناسیم و در کنار هنرهای هفت گانه معروف از آن یاد کنیم.
رجبی معمار همچنین اظهار امیدواری کرد که جشنواره صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر سال آینده به صورت گسترده تری برگزار گردد.
عبدالمحمود رضوانی، مترجم ادبی و زبانشناس از دیگر سخنرانان این مراسم بود که درباره معنی و مفهوم واژه هنر و اهمیت آن در زبان های مختلف جهان سخن گفت.
همچنین حمیدرضا مرتضایی، پیشکسوت صنایع دستی که پیشتر معاونت صنایع دستی را در دهه 60 برعهده داشت، در سخنانی با بیان اینکه باید مقدار زیادتری به صنایع دستی کشور یاری کرد، اعلام کرد: امروز صنعتگران ما در امرار معاششان مشکل دارند و باید حتماً فکری در این زمینه صورت بگیرد و در بحث عرضه و فروش محصولات صنایع دستی کارهای بیشتری انجام گردد.
او ادامه داد: وقتی سال 60 مدیریت این سازمان صنایع دستی را برعهده گرفتم، سازمان کاملاً به صورت ستادی اداره می شد و فقط امکان برگزاری نمایشگاه را داشت. بر همین اساس آن موقع ماده ای را در مجلس تصویب کردیم که سازمان صنایع دستی همانند یک شرکت دولتی اداره گردد که به گسترش عرصه و فروش صنایع دستی بسیار یاری کرد. یادم است سال 64، 400 هزار صنعتگر به صورت مستقیم با سازمان کار می کردند و پنج هزار زن سوزن دوز بلوچ با سازمان صنایع کار می کردند اما الان 10 سوزن دوز بلوچ هم نمی توانیم پیدا کرد.
مرتضایی با بیان اینکه در حق صنایع دستی ظلم شد، اعلام کرد: باید توسعه صنایع دستی عملاً به بخش مالی این صنعت یاری کند. وقتی تعداد زیادی صنعتگر در حال فراوری باشند خود به خود عده ای پیدا می شوند که جنبه هنری آثارشان بیشتر است، اما در مجموع همه این افراد نیاز دارند که از نظر مالی به آنها یاری گردد.
او اضافه کرد: اخیراً احساس کردم که اراده ای وجود دارد که به صنایع دستی کشور یاری گردد و من با کمال میل آمادگی دارم تجربیاتم را منتقل کنم. برگزاری جشنواره تسجمی فجر هم اتفاق خوبی است و برای بین المللی کردن آن هم راه سختی را در پیش ندارید. درست است که در این نمایشگاه آثار خوبی جمع آوری شده است، اما هنوز نشان دهنده عمق صنایع دستی کشور ما نیست. ایران در زمینه صنایع دستی جزو سه کشور برتر جهان است که باید به آن بها داده گردد.
پویا محمودیان، معاون صنایع دستی نیز در سخنانی اعلام کرد: ما اعلام می کنیم که به آن بلوغی که مد نظرمان است برای جشنواره ای در شأن هنر صنایع دستی کشورمان می رسیم، اما راه بسیار درازی را در پیش داریم تا بتوانیم جشنواره ای که مورد نظرمان است را اجرا کنیم. جشنواره صنایع دستی جوان ترین جشنواره در میان جشنواره های فجر است.
او ادامه داد: به شدت عزم خودمان را جزم می کنیم که دبیرخانه جشنواره صنایع دستی فجر را بنا کنیم تا دریافت نماینده کلیه نقدها و پیشنهادات اهالی هنر باشیم. تصمیم داریم در دبیرخانه دائمی کمیته های مختلفی را همچون تبلیغات، علمی و دانشگاهی، هنر و … را تشکیل بدهیم.
معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگ اظهار کرد: ما تصمیم داریم با مجامع بین المللی به وسیله ترجمه درست متن صنایع دستی ارتباط برقرار کنیم که این امر میسر نمی گردد مگر با همکاری صاحب نظران و کارشناس حوزه ادبیات، ترجمه، علوم انسانی و علوم اجتماعی. اگر قرار است ما به عنوان سومین کشور فراورینماینده صنایع دستی از لحاظ تنوع و به عنوان نخستین کشور ثبت شهرهای جهانی، جشنواره صنایع دستی بین المللی داشته باشیم باید بتوانیم با مجامع بین المللی ارتباط داشته باشیم و باید شرایط به گونه ای گردد که جشنواره فجر ما استانداردهای این حوزه را تعیین کند. ما امیدوار هستیم ریاست شورای جهانی صنایع دستی را در دوران تحریم ها از آن جمهوری اسلامی ایران کنیم.
علی اصغر مونسان، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در سخنانی اعلام کرد: همه کوششم را کردم سختی هایی که در اقتصاد کشور به واسطه تحریم های ظالمانه وجود دارد، اثرات کمتری در سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و به ویژه صنایع دستی داشته باشد.
او اضافه کرد: در این شرایط مالی که بخش های گوناگون با مسائلی روبرو شده اند، به نظر می آید شرایطی فراهم شده که سازمان میراث فرهنگی بتواند اثرات فرهنگی خودش را بیشتر نشان دهد. این سازمان با وجود گستردگی که دارد درون حکومت و دولت صندلی خیلی مناسبی نداشته و آنطور که باید مورد توجه قرار نگرفته است. این درحالی است که این سازمان دارای ظرفیت های فراوان مالی و فرهنگی است. اما شرایط حاضر باعث شده که ما بتوانیم بیشتر خودمان را نشان دهیم و صندلی سازمان در یک سال و نیم گذشته در ساختار دولت ارتقا پیدا نموده است.
مونسان با اشاره به بودجه سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ردیف بودجه سال 98، اعلام کرد: روند رو به رشد بوده است و در بودجه 98 از جمله دستگاه هایی بودیم که حداکثر رشد بودجه را داشتیم، اما باز هم از بودجه وزارتخانه ها فاصله معناداری دارد. بر همین اساس کوشش کردیم از بخش های برون دولت نیز استفاده کنیم. تعاملات خوبی را با بانک ها ایجاد کردیم تا کمبودهای اعتبار از سوی دولت را جبران کنیم.
او با بیان اینکه خوشبختانه گردشگری نیز با رشد قابل ملاحظه ای همراه است، ادامه داد: در این حوزه نیز کوشش کردیم اقدامات مؤثری را برای مقابله با مسائل بخش گردشگری داشته باشیم. به عنوان مثال اجلاس سازمان جهانی گردشگری را در ایران داشتیم که رویداد بسیار مهمی محسوب می شد.
در بخش پایانی این مراسم از برگزیدگان سومین جشنواره صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر تقدیر شد. بر این اساس زینب شاهی در رشته تذهیب، آروان در رشته قلمزنی، تکتم فاضل و بهرام دشتی نژاد در رشته زیورآالات سنتی، شهلا امینی در رشته کارت بافی منسوجات، هاجر بهارلویی در رشته سرامیک و خسرو شیری در رشته زیرانداز گلیم سواک برنده سرو زرین این جشنواره شدند.
همچنین عبدالله اسماعیلی در رشته مینیاتور، محمد رسولی نژاد در رشته احجام چوبی، محمدعلی سجادی در رشته سرامیک، محمدرضا فخری منش در رشته گره چینی و صغری کرم الدین در رشته کفش سوزن دوزی شده دیپلم افتخار این جشنواره را دریافت کردند.
منبع: خبرگزاری ایسنا