خوشمزه ترین افطارهای ماه رمضان در شهرهای مختلف ایران
به گزارش وبلاگ سفر و گردشگری، در ایران به علت وجود اقوام مختلف در سراسر کشور و داشتن سنت های محلی متنوع در ماه مبارک رمضان، غذاهای مختلفی تدارک دیده می گردد که هر یک دارای طعم، مزه، شکل و رنگ های متفاوت هستند.
نگاهی به آداب و رسوم اقوام مختلف ایران نشان می دهد که سنت های غذایی اقوام در ماه رمضان در گوشه و کنار ایران به صورت مجزا تصویری زیبا را می آفریند. شاید بسیاری از ایرانی ها هنوز هم از وجود این سنت های زیبا و غذاهای مخصوص افطار در ماه رمضان بی اطلاع باشند. بسیاری از کشورهای مسلمان از تنوع غذایی خود در این ماه در زمینه گردشگری بهره می برند. ایران نیز می تواند از این سنت های غذایی خود که جزو جنبه های غنی فرهنگ محلی هستند، در ماه رمضان استفاده کند و آن را به گردشگران معرفی کند.
این سنت های غذایی در بیشتر شهرهای ایران وجود دارد، طبیعی است که غذاهای هر منطقه از ایران بر اساس اقلیم، آداب بومی، مواد غذایی و محصولات پرورشی همان منطقه بنیاد گذاشته شده و به مرور به عنوان سنت های این منطقه ها جا افتاده و شناخته شده اند. در این نوشتار به بعضی از نان های محلی شیرین و غذاهای رنگانگ محلی در بعضی نقاط ایران اشاره می گردد.
شیرآش
از غذاهای محلی ماه رمضان در مازندران می توان به قماق، ترش او و شیرآش اشاره نمود. این غذاها هر سه با برنج یا آرد آن درست می شوند و همین می تواند نشان دهد که بیشتر غذاهای محلی اقوام ایرانی بر اساس اقلیم و محصولات منطقه خود تدارک دیده می شوند.
باقلا قاتوق و رشته خوشکار
رشت یکی از شهرهای خلاق و پرتنوع در زمینه پخت غذا است، به طوری که از لحاظ خلاقیت در زمینه غذایی در یونسکو نیز مطرح شده است. بیشترین غذاهایی که در گیلان در ماه رمضان پخت می شوند، خورش های محلی هستند که معمولا دارای طعم های خوشمزه و ترش هستند. مهم ترین این خورش ها ترش تره و باقلاقاتوق هستند که بیشتر در سفره های سحر این مردم دیده می شوند. غذاهای سنتی که در گیلان بر سر سفره افطار گذاشته می شوند بیشتر آش ها، کوکو و فرنی هستند. از ویژگی های خاصی که استان گیلان دارد، سرو غذاهای سنتی در رستوران های آن است. یکی دیگر از خوردنی هایی که در ماه رمضان خیلی راحت در گیلان قابل دسترس است، رشته خوشکار است که نوعی شیرینی معروف در گیلان محسوب می گردد.
فرنی
ترک و فرنی جزو غذاهایی است که در گرگان در ماه رمضان مورد استفاده قرار می گیرد. در این منطقه مسقطی، سوپ و نان های روغنی نیز مورد استفاده مردم قرار می گیرد.
آش دوغ، فرنی و مربای گل سرخ
تبریز، اردبیل و شهرهای ترک نشین شمال غرب ایران نیز دارای غذاهای سنتی خاص خود در ماه رمضان هستند. شیربرنج، فرنی و هلیم، دلمه و کتلت پای ثابت سفره های افطار این دو شهر است. بعضی از این غذاها را به عنوان غذاهای محلی این دو شهر در میدان های شهر می توان دید. در میدان مرکزی اردبیل حلوای سیاه به عنوان دسر محلی ماه رمضان به مردم شهر و مسافران عرضه می گردد.
بژی برساق و حریصه
یکی از نان های معروفی که در ماه رمضان در سنندج پخته می گردد، نان برساق است. این نان در گذشته دارای اهمیت بیشتری بود و پخت آن در کردستان رایج بود. امروزه نان برساق و نان های تاوه ای کردستان به روستاها محدود شده و بیشتر در نمایشگاه های قومی این استان عرضه می گردد. هلیم یکی از غذاهای معروف بر سر سفره افطاری اهالی کردستان است. اما از غذاهای مخصوص اهالی کردستان در ماه رمضان می توان به کولیره اشاره نمود که در روزهای خاصی از ماه رمضان پخته می گردد. در کردستان در روز عید فطر نیز نانی خاص با نام نان جشن پخته می گردد و در میان روزه داران پخش می گردد.
ایلام یکی دیگر از شهرهای کشور به شهر حریصه (هلیم) مشهور است. هلیم را در ماه رمضان می توان در تمام مغازه های ایلام برای افطار روزه داران مشاهده کرد. مردم ایلام به هلیم دیدگاهی متبرکانه دارند و خوردن آن در افطاری جزو فرهنگ خاص آن ها محسوب می گردد. بژی برساق از مهم ترین شیرینی های سنتی ایلام است که در ماه رمضان پخت می گردد و مورد استفاده مردم در افطار و سحر است.
آش عباسعلی
آش عباسعلی از غذاهای سنتی کرمانشاه است که در این منطقه برای افطار پخته می گردد و هواداران بسیاری دارد. این غذا ترکیبی از گوشت، غلات و حبوبات است که با پیاز داغ نیز تزیین می گردد. یکی دیگر از مواد غذایی پرمصرف در ماه رمضان در کرمانشاه روغن حیوانی کرمانشاهی است که مردم منطقه اعتقاد دارند استفاده از آن در غذاهای سحری سبب می گردد که روزه داران احساس گرسنگی کمتری نمایند. خاصیت مقوی بودن این روغن سبب شده در دیگر نقاط ایران نیز در غذاهای سحری از روغن کرمانشاهی استفاده گردد.
حلوازرده
خوراکی هایی که در همدان در ماه رمضان استفاده می گردد، نان کماج معروف و حلوازرده رنگین مخصوص این شهر است. در این شهر خوردنی های دیگری مانند انگشت پیچ و نان روغنی در ماه رمضان پخت می گردد.
دیماج
مردم قزوین در ماه رمضان غذاهای خاص خود مثل انواع آش و دیگر غذاها را پخت و صرف می نمایند. اما معروف ترین غذای قزوین در ماه رمضان دیماج است که در کنار دیگر غذاها بر سر سفره افطار، مورد استفاده قرار می گیرد و مخصوص این شهر است.
لگیمات و فلافل
اهواز نیز نیز مانند سایرشهرهای ایران در ماه رمضان، غذاهای مخصوص خود را دارد. عرب های خوزستان سمبوسه، هریس و تشریه و محلبی را به عنوان غذای افطار پخت می نمایند. سمبوسه را همواره می توان در هر کوی و برزن استان خوزستان مشاهده کرد. اما خوراکی مطرح در ماه رمضان که محلی این منطقه است لگیمات است که نوعی شیرینی شبیه زولبیا و بامیه است که با قهوه تلخ صرف می گردد. این شیرینی بیشتر در بازارهای عربی اهواز و سایر شهرهای خوزستان عرضه می گردد. فلافل و بامیه را به طور رایج می توان جزو غذاهای افطاری این منطقه به حساب آورد.
نان تموشی و قلیه ماهی
در بندرعباس نیز نان های محلی و انواع شیرینی پخت می گردد. نان ریخته را می توان یکی از نان های مهم در استان هرمزگان دانست. خرما روغنی، آش های محلی، هلیم و حریصه و قلیه ماهی مهم ترین غذاهای مردم این شهر در ماه رمضان است. نان تموشی (توی مشتی) یکی دیگر از نان های خوش طعم و سنتی اهالی هرمزگان است که بسیار مورد توجه جهانگرد های این منطقه است.
آش شله قلمکار
از غذاهای سنتی اصفهان بر سر سفره افطار می توان به آش شله قلمکار، حلیم بادمجان و شله زرد اشاره نمود. که معروف ترین آن ها همان آش شله قلمکار است. دیزی تنوری و خورش چغندر نیز از غذاهای رایج در سفره های سحر و افطار مردم کاشان است.
آش بی بی سه شنبه
در اراک و دیگر شهرهای استان مرکزی نیز نان فطیر، آش بی بی سه شنبه، حلیم و ترحلوا را می توان از غذاهایی نامید که در ماه رمضان به صورت سنتی پخت می شوند.
ترحلوا و آش سبزی
در جای جای استان فارس نیز غذاهای محلی بسیاری در ماه رمضان پخته و مورد استفاده قرار می گیرد. در شیراز نیز که از شهرهای سنتی ایران محسوب می گردد غذاهای متنوع بسیاری بر سر سفره های افطار دیده می گردد. کلم پلو شیرازی و آش سبزی شیراز از متداول ترین افطاری های شیرازی ها است؛ ترحلوای شیراز نیز که معمولا برای افطار سرو می گردد، یکی از دسرهای پرطرفدار این منطقه است. یکی از غذاهای معروفی که در استان فارس و در شهر کازرون بر سر سفره های افطار دیده می گردد، آش کازرونی است.
آش رشته و کاکولی
در شهرکرد نیز انواع آش و سوپ و غذاهای مختلف برای افطاری ماه رمضان استفاده می گردد. آش رشته و هلیم از جمله غذاهای ماه رمضان در این منطقه هستند. کباب بختیاری از غذاهای سنتی و مخصوص است که در گذشته بیشتر بر سر سفره های افطاری در منازل این منطقه دیده می شد. مهم ترین نانی که در این منطقه در ماه رمضان پخت می گردد، نانی شیرین با عنوان کاکولی است که جنبه ای متبرکانه دارد و در گذشته پخت شده و بین روزه داران تقسیم می شد. در بعضی جاهای استان، این نان در روزهای 27ام ماه رمضان پخته و تقسیم می شد. این سنت امروزه در بعضی روستاها به اندازه کم رایج است. امروزه این نان بیشتر در نمایشگاه های محلی این منطقه ارائه می گردد.
آش بت ماش
زاهدان دارای غذاهای محلی بسیاری است که مطابق با آداب و رسوم و اقلیم منطقه هستند. اما از مهم ترین غذاهایی که در ماه رمضان در این استان پخت می گردد، بت ماش را می توان نام برد که از برنج، روغن و ماش تشکیل شده است و معمولا با ترشی سرو می گردد و برای افطار در این منطقه و بعضی دیگر از شهرهای استان سیستان و بلوچستان استفاده می گردد.
آش بلغورشیر
از غذاهایی که در ماه رمضان به عنوان پیش غذایی معروف در سفره های افطاری مشهد و شهرهای دیگر این منطقه، دیده می گردد آش بلغور شیر است. شله مشهدی و دیزی از دیگر غذاهای مشهد در ماه رمضان است.
منبع: ایرنا
منبع: فرادید