رویدادهای نجومی هفته سوم فروردین 1403

به گزارش وبلاگ سفر و گردشگری، در هفته سوم فروردین 1403 ماه نو روی می دهد و بدین ترتیب در بیشتر هفته نور مهتاب در آسمان حضور نخواهد داشت و موقعیت خوبی برای تماشای اجرام اعماق آسمان فراهم است.

رویدادهای نجومی هفته سوم فروردین 1403

هفته سوم فروردین 1403 رویداد مهم خورشیدگرفتگی کامل روی می دهد که از آمریکا قابل مشاهده است اما اگر در کشور دیگری سکونت دارید، می توانید به صورت آنلاین آن را تماشا کنید. با این حال آسمان شب در منطقه ها دیگر کره زمین هم زیبایی های خودش را خواهد داشت و امکان رصد اجرام سماوی زیادی وجود دارد.

رویدادهای نجومی هفته سوم فروردین 1402

شنبه 19 فروردین

در این زمان از سال اندکی پس از شروع شب ستاره شناخته شده سماک رامح (Arcturus) که ستاره بهاری لقب گرفته است، در سمت شرق آسمان ارتفاع می گیرد و درست در ارتفاعی می ایستد که شباهنگ به عنوان ستاره زمستانی در سمت جنوب غربی در مسیر رو به پایین خود قرار گرفته است.

این دو، درخشان ترین ستاره های آسمان در این زمان از سال هستند. در رده بعدی ستاره سروش (Capella) جای دارد که بسیار نزدیک به ژوبین دار (سماک رامح) است و می توانید آن را در ارتفاع زیاد سمت شمال غربی آسمان رصد کنید.

کار با ستاره شباهنگ اما با رصد خود آن خاتمه نمی یابد. این ستاره پس از غروب همراه با ستاره درخشان در صورت فلکی همتای خود، یعنی سگ کوچک به صورت عمودی قرار می گیرد. شباهنگ پایین ترین نقطه در صورت فلکی سگ بزرگ است و شعرای شامی (Procyon) در سگ کوچک حدود دو مشت بالای آن قرار گرفته است.

یکشنبه 20 فروردین

در اواخر این عصرها، صورت فلکی خرس بزرگ (دب اکبر) با ارتفاع زیاد تقریبا از نقطه اوج آسمان می گذرد، سه جفت ستاره با چشم غیرمسلح هرچند به صورت کم نور دیده می شوند که همگی از قدر 3 یا 4 هستند و پاهای خرس بزرگ را تشکیل می دهند. این ستارگان یک خط شرقی-غربی را تشکیل می دهند که تقریبا در میانه راه بین کاسه دب اکبر و شکل داسی صورت فلکی شکل قرار گرفته است. طول این خط 30 درجه (به مقدار سه مشت) است.

دوشنبه 21 فروردین

ماه نو در ساعت 21:51 روی می دهد و این بار نتیجه این پدیده، خورشیدگرفتگی خواهد بود. عصرگاه، خورشید که پس از یک گرفت کامل غروب می نماید و ستاره ها دوباره رخ نمایی خواهند کرد. در این هنگام صورت فلکی شکارچی (جبار) را خواهید دید که هنوز در جهت بهاری خود در جنوب غربی آسمان قرار گرفته است. کمربند آن به صورت افقی قرار گرفته است و در سمت چپ رو به شباهنگ و در سمت راست به دبران و دورتر به خوشه پروین اشاره دارد که بالای مشتری جای گرفته است.

سه شنبه 22 فروردین

در این زمان از سال، صورت فلکی کم نور خرس کوچک (دب اصغر) اواخر عصر در سمت راست انتهای دسته خود قرار می گیرد. با رفتن ماه از آسمان عصرگاهی، این صورت فلکی ظریف به خوبی خودنمایی می نماید. دب اکبر اما بسیار درخشان تر در بالای آن حضور دارد و به آسانی می توانید آن را تشخیص دهید.

ستاره نسر واقع که ستاره ای تابستانی است، این شب ها در شمال شرقی آسمان طلوع می نماید. دیر یا زود برآمدن آن بستگی به عرض و طول جغرافیایی منطقه زمانی شما دارد. برای اینکه موقعیت رصد آن را بدانید در پی دب اکبر تقریبا بالای سر در شمال شرقی آسمان باشید و به دسته خم شده اش نگاه کنید. اگر می توانید سامانه ستاره ای سها (Alcor) و مئزر (Mizar) را در آن نزدیکی ببینید. اگر دوربین دوچشمی داشته باشید رصد آن ها بسیار آسان است. سپس خطی را از مئزر به سمت سها بکشید و تا انتهای افق امتداد دهید تا به نسر واقع برسید.

چهارشنبه 23 فروردین

ماه امشب به صورت هلالی نازک در گرگ و میش شب ظاهر می گردد و حدود 4 درجه سمت راست بالای مشتری آویزان است. پس از تاریکی کامل هوا سرپسین و سرپیشین سمت غرب آسمان با هم در ارتفاع زیاد می درخشند. ژوبین دار کمی روشن تر از دیگری در میان این دو قلوهای ستاره است.

خطی از سرپیشین به سمت سرپسین بکشید و آن را 26 درجه (حدود 2 و نیم مشت) به سمت چپ ادامه دهید تا به سر کم نور صورت فلکی مار باریک برسید. در یک آسمان تاریک، این یک گروه ستاره ای ظریف اما متمایز است که به مقدار عرض انگشت شست شما توسعه یافته است. با یاری دوربین دوچشمی به راحتی می توانید آن را از میان آلودگی نوری تشخیص دهید. می توانید خط را باز هم امتداد دهید تا به آلفارد، قلب نارنجی صورت فلکی مار کوچک، با قدر 2 برسید.

پنج شنبه 24 فروردین

اکنون ماه در طول غروب و پس از آن حدود 6 درجه بالای خوشه پروین (Pleiades) قرار گرفته است و فرصت مناسبی برای عکاسی فراهم می نماید.

آدینه 25 فروردین

درست بالای هلال ماه امروز عصر، ستاره نطح را ببینید که با قدر 1.6 می درخشد. سمت راست یا بالا سمت راست آن ها هم سروش با روشنایی بیشتر قرار گرفته است و کمی دورتر سمت چپ یا پایین سمت چپ آن ها می توانید در جست وجوی ابط الجوزا (Betelgeuse) باشید.

شرایط سیارات در هفته سوم فروردین 1403

سیاره های عطارد، زهره و نپتون این هفته در پس تابش خورشید پنهان شده اند. اما اگر ساکن آمریکا باشید، ناهید و مشتری در طول روز، در مدت خورشیدگرفتگی کامل 8 آوریل دیده خواهند شد! حتی اگر فقط یک گرفتگی جزئی را شاهد باشید، ممکن است آسمان به مقدار کافی کم نور گردد تا بتوانید زهره و مشتری را هم رصد کنید. آنها در سمت مقابل هلال درخشان خورشید خواهند بود.

مریخ و زحل، هر دو با قدر 1.2 پس از طلوع آفتاب ارتفاع می گیرند اما برای تماشا آن ها باید با استفاده از دوربین های دوچشمی طبیعت گردی یا نجومی تقریبا 45 دقیقه پیش از طلوع آفتاب، آن ها را در افق شرق و جنوب شرقی جست وجو کنید. فاصله آن ها از حدود 3 درجه در ابتدای هفته به 0.5 درجه در انتهای هفته می رسد.

مشتری با قدر 2.1- در صورت فلکی حمل جای گرفته است و در گرگ ومیش هنگام غروب با ارتفاع نه چندان زیاد دیده می گردد. این سیاره پس از تاریکی و حدود ساعت 22:00 به زیر افق می رود. با این حال مشتری این شب ها همچنان تنها سیاره آسان در کل آسمان شب است.

اورانوس با قدر 5.8 هم در همین صورت فلکی قرار گرفته است و اوایل عصر حدود 2 درجه بالاتر از مشتری پنهان است. پس از تاریکی اما می توانید با یاری دوربین دوچشمی، این سیاره رصد کنید و حتی در همان نزدیکی در جست وجوی دنباله دار پونز-بروکس (Pons-Brrooks) باشید. روز چهارشنبه هم می توانید شاهد هم نشینی هلال ماه با مشتری، اورانوس و این دنباله دار باشید.

عکس کاور: ماه و مشتری (Credit: Rob Pettengill)

منبع: Sky and Telescope

منبع: دیجیکالا مگ

به "رویدادهای نجومی هفته سوم فروردین 1403" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "رویدادهای نجومی هفته سوم فروردین 1403"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید