کدام مواد غذایی کپک زده را می توان مصرف کرد؟

به گزارش وبلاگ سفر و گردشگری، کپک ها قارچ هایی هستند که همه جا رشد می نمایند و همه ما بار ها با مواد غذایی کپک زده شده روبرو شده ایم، اما در بیشتر مواقع با برداشتن قسمت کپک زده، ماده غذایی را مصرف نموده ایم، درحالی که در بیشتر مواقع کپک به داخل ماده غذایی نفوذ نموده و مصرف آن تهدید جدی برای سلامت ما است.

کدام مواد غذایی کپک زده را می توان مصرف کرد؟

به گزارش ایسنا، دکتر مریم دلشاد-پزشک عمومی در خصوص کپک ها و خطرات آن بر سلامتی انسان ها، اظهار کرد: برخلاف تصور عامه کپک ها برای سلامتی ما بسیار خطرناک هستند. کپک ها نوعی قارچ محسوب می شوند که از میلیون ها سال پیش وجود داشته اند و همه جا رشد پیدا می نمایند.

وی بابیان اینکه محیط های گرم، مرطوب و تاریک محیط های بهتری برای رشد کپک ها هستند، گفت: با این وجود می بینیم که کپک ها همه جا وجود دارند و حتی بار ها دیده ایم در یخچال که محیط خنکی است مواد غذای کپک می زنند، پس کپک ها همه جا هستند و باید مراقب باشیم کپک بر روی مواد غذایی ایجاد نشوند.

این پزشک شایع ترین مسمومیتی که معمولاً با کپک های ایجاد می گردد را مسمومیت با کپک نان عنوان نمود و اضافه کرد: به دلیل بافت مرطوب و نرمی که نان دارد محل مناسبی برای رشد کپک ها است. افراد بعد از خوردن نان کپک زده دچار علائم گوارشی می شوند و گاهی با علائمی مثل دل درد، تهوع، استفراغ و اسهال به اورژانس مراجعه می نمایند.

وی در خصوص خطر کپک ها برای سلامتی انسان، شرح داد: کپک ها باکتری های مفید دستگاه گوارش را از بین می برند و در بعضی موارد باعث التهاب دستگاه گوارش می شوند، حتی ممکن است دستگاه گوارش ما را سوراخ نمایند. بعضی افراد نیز به کپک ها حساسیت دارند و ممکن است با مصرف کپک ها دچار آلرژی های شدید شوند.

دلشاد بابیان اینکه علائم گوارشی و مسمومیت بعد از خوردن کپک ها معمولاً 24 تا 72 ساعت بعد از خوردن کپک بروز می نماید، توضیح داد: خوردن مداوم و کم کم کپک ها منجر به مسائل شایعی مثل مشکل گوارشی و یا منجر به سرطان کبد می گردد. یکسری کپک ها که سم هایی مثل مایکوتوکسین ها و آﻓﻼﺗﻮﮐﺴﯿﻦ ﻫﺎ ترشح می نمایند گروه های بسیار خطرناک تری هستند که می توانند بر روی آجیل و لبنیات تکثیر پیدا نمایند و باید دقت بسیار زیادی در مصرف این مواد غذایی داشته باشیم.

کپک را بو نکشید

وی اعلام کرد: یکی از مواردی که همواره توصیه می گردد این است که اگر در یخچال و یا بر روی ماده غذایی کپک دیدید هرگز بو نکشید، چون میسیلیوم های کپک وارد مجاری تنفسی می گردد و در بعضی افراد آلرژی های شدید ایجاد می نماید.

این پزشک با اشاره به خطر کپک ها برای سلامتی انسان، تأکید کرد: اگر دیدیم ماده غذایی کپک زده باید حتماً آن را در ظرف کاغذی یا پلاستیکی قرار داده و در سطل های دربسته، جایی که دور از دسترس بچه ها و حیوانات باشد دور بیندازیم، چون کپک ها بسیار خطرناک هستند.

وی ادامه داد: اگر ماده غذایی کپک زد و خواستیم ظرف آن را در سینک ظرف شویی بشوییم باید حتماً ظرف شویی را ضدعفونی کنیم، به دلیل اینکه میسیلیوم های کپک ها پخش می گردد و می تواند تمام محیط آشپزخانه را آلوده کند.

دلشاد در خصوص تمیز کردن کپک یخچال نیز گفت: وقتی یخچال کپک می زند باید اسکاچ یا دستمال محیط یخچال را تمیز کنیم و سپس دستمال یا اسکاچ را دور بیندازیم، چون می تواند محیط آشپزخانه را آلوده کند.

با نان کپک زده چه کنیم؟

وی در خصوص اینکه کدام یک از مواد غذایی کپک زده را می توان مصرف کرد و کدام موارد غذایی را نمی توان مصرف کرد، شرح داد: اولین و مهم ترین ماده غذایی که کپک روی آن زیاد دیده می گردد نان است. اگر نان کپک زد باید کل نان را دور بریزیم، چون میسیلیوم های کپک ِ به تمام لایه های نان نفوذ پیدانموده است. برای جلوگیری از دورریز نان که مشکل شایعی در همه جهان و ازجمله ایران است، باید مصرف نان روزانه باشد و یا نان را داخل فریزر نگهداری کرد، چون نان در محیط بیرون از یخچال و حتی داخل یخچال زود کپک می زند.

کپک همواره سبز و آبی نیست

این پزشک با یادآوری اینکه کپک ها همواره آبی و سبز نیستند و رنگ های مختلفی دارند، شرح داد: خیلی وقت ها روی نان های سفید، کپک های سفید می زند که ما نمی بینیم و یکی از دلیل های مسمومیت با کپک همین موضوع است. کپک های پنیر هم گاهی سفید است و لایه سفیدرنگی روی پنیر یا آب آن ایجاد می گردد که باید کل پنیر را دور بیندازیم.

وی بابیان اینکه نوع کپک پنیر هایی که به عنوان بلوچیز در بازار وجود دارند با کپک های مضر فرق دارد، گفت: کپک ها هم مثل باکتری های مفید و مضر دستگاه گوارش، انواع مفید و مضر دارند مثل پروبیوتیک ها که باکتری های مفید هستند، بنابراین اگر پنیر سفید و خامه ای کپک زد باید آن را دور بیندازید. اگر کپک روی پنیر های سفت و سخت مثل گودا دیده شد و مقدار آن کم بود می توانید یک و نیم سانتی متر از هر طرف و عمق کپک را ببرید و بقیه را مصرف کنید و چاقویی که با آن پنیر کپک زده را برش زده اید را هم خوب بشویید.

دلشاد در خصوص کپک زدگی مواد غذایی دیگر گفت: مواد غذایی مثل انواع خورشت ها، گوشت، مرغ، ماکارونی، سوسیس و پاستا، اگر کپک بزنند باید کاملاً دور ریخته گردد، چون اسپور های کپک در همه ماده غذایی وجود دارد، اما با چشم غیر مسلح نمی توانیم آن را ببینیم، پس باید کل آن را دوز بریزیم.

میوه های کپک زده را دور بریزید

وی بابیان اینکه سبزی ها نرم مثل کاهو و سبزی خوردن اگر کپک بزند باید کلاً دور ریخته گردد، گفت: در خصوص سبزی ها سخت مثل فلفل دلمه و هویج و گل کلم مثل پنیر گودا می توان یک و نیم تا دو سانتی متر اطراف کپک را برید و دور ریخت و بقیه این سبزی ها را استفاده کرد. میوه هایی مثل نارنگی، پرتغال، سیب، کیوی و خیار اگر کپک بزنند باید دور ریخته شوند.

این پزشک با تأکید بر اینکه بعضی افراد به اشتباه کپک را از روی ژله یا مربا برمی دارند و بقیه آن را مصرف می نمایند، گفت: این در حالی است که اگر مربا یا ژله کپک زد باید کل آن دور ریخته گردد، چون کل میسیلیوم های کپک به لایه های زیرین نفوذ نموده است.

رب های کپک زده را دور بریزید

وی بابیان اینکه رب گوجه نیز از مواد غذایی است که اگر کپک زده گردد کل آن باید دور ریخته گردد، گفت: خیلی ها سطح کپک زده را از روی رب برمی دارند و بقیه را استفاده می نمایند، به ویژه رب های خانگی که زودتر کپک می زند، درحالی که باید کلاً دور ریخته گردد. یکی از راه های خوب برای جلوگیری از کپک زدن رب گوجه فرنگی، فریز کردن آن است که می توانیم جلوی کپک زدن رب را بگیریم و هر بار به مقدار مصرف، از فریزر خارج و استفاده کنیم.

دلشاد ادامه داد: زیتون، خیار شور، شور و ترشی که مصرف بالایی در بین ایرانیان دارد، مخصوصاً آن هایی که به صورت فله ای خریداری می گردد در بیشتر موارد کپک دارد، اما مغازه داران کپک را دور می ریزند و بقیه را می فروشند، در حالی که کل ماده غذایی آلوده شده و باید دور ریخته گردد.

سم خطرناک بر روی آجیل ها

وی با اشاره به کپک های خطرناک مایکوتوکسین ها و آﻓﻼﺗﻮﮐﺴﯿﻦ ﻫﺎ که ممکن است روی سطح آجیل وجود داشته باشد، گفت: این سم بسیار خطرناک است و کل آجیل باید دور ریخته گردد.

این پزشک بابیان اینکه ماست، آب غوره، آب لیمو و سرکه اگر کپک بزند کلاً باید دور ریخته گردد، اعلام کرد: معمولاً آب غوره های خانگی همواره لایه ای از کپک دارد که مردم آن را برمی دارند و بقیه را استفاده می نمایند، در حالی که خیلی خطرناک است و نباید استفاده گردد.

وی با اشاره به اینکه بعضی افراد می گویند مواد غذایی کپک زده را بعد از برداشتن کپک می جوشانیم، اظهار کرد: این تصور اشتباهی است که کپک با جوشاندن و پختن از بین می رود، چون ماده غذایی کپک زده حتی اگر پخته گردد همان آسیب را به سلامتی ما می زند.

منبع: فرارو

به "کدام مواد غذایی کپک زده را می توان مصرف کرد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کدام مواد غذایی کپک زده را می توان مصرف کرد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید