کدو حلوایی هدیه پاییز برای سلامتی
به گزارش وبلاگ سفر و گردشگری، کدو حلوایی، کدو قِل قِله زن قصه های کودکی مان یا همان پامپکینِ معروفِ جشن هالووین، نوعی کدو است که در فصل سرما به بار می نشیند و به جز قطب جنوب در تمام قاره ها با هر نوع آب و هوایی کشت می شود، اما اصالت این کدو برمی شود به آمریکای شمالی. دانستنی های جالب زیادی درباره کدو حلوایی وجود دارد اما از همه جالب تر، این که پامپکین مانند کدوی سبز در دسته بندی سبزیجات قرار نمی گیرد و در واقع به خاطر داشتن تخم و نحوه رسیدنش یک نوع میوه محسوب می شود. با این حال از نظر ارزش غذایی بیشتر به سبزیجات شباهت دارد تا میوه ها. کدو حلوایی در کنار طعم خوبی که دارد، بسیار مغذی است و مصرف آن برای درمان بسیاری از مسائل سلامتی مفید واقع می شود.

کدو حلوایی ها از نظر شکل، اندازه و رنگ بسیار با هم تفاوت دارند. انواع بزرگ آن بین 4 تا 6 کیلوگرم وزن دارند و این وزن ممکن است تا 25 کیلوگرم هم برسد. جالب است بدانید سنگین ترین کدو حلوایی جهان 2600 پوند، نزدیک به 1180 کیلوگرم وزن داشته است. پوسته بیرونی کدو حلوایی نارنجی یا زرد است و بعضی از گونه های آن رنگ های تیره تر و رو به سبز، قهوه ای، قرمز و خاکستری دارند.
کدو حلوایی و ارزش غذایی آن
اگر به جدول ارزش غذایی کدو حلوایی نگاهی بیندازید متوجه مقدار فراوان ویتامین ها، آنتی اکسیدان های حیاتی و مواد معدنی آن در کنار کالری بسیار کم و 94% آب تشکیل دهنده این میوه نارنجی رنگ و بزرگ خواهید شد .بتاکاروتن موجود در کدو حلوایی، که بدن شما آن را تبدیل به ویتامین A می نماید هم مقدار قابل توجهی دارد. علاوه براین، تخم کدو حلوایی نیز قابل خوردن بوده و فواید بسیاری برای سلامتی دارد.
زیگزانتین یک آنتی اکسیدان طبیعی است که اشعه ماورای بنفش را درعنبیه چشم فیلتر می نماید. همین طور می تواند از بیماری چشمی ماکولا که بر اثر کهولت سن ایجاد می گردد جلوگیری کند.
این میوه یک منبع خوب و غنی از ویتامین های گروه ب مثل فولات، نیاسین، ویتامین B-6، تیامین و پانتوتنیک اسید بوده و همچنین سرشار از مواد معدنی مثل مس، کلسیم، پتاسیم و فسفر است.
هر یک عدد کدو حلوایی حدود 500 عدد تخم دارد. تخم کدو حلوایی، منبع بسیار خوبی برای تامین فیبر خوراکی و اسیدهای چرب غنی نشده است که برای سلامت قلب ضروری هستند. تخم کدو حلوایی حاوی ترکیب غلیظی از پروتئین، مواد معدنی و ویتامین های ضروری برای حفظ سلامت بدن است. آمینو اسید تریپتوپان موجود در تخم کدو حلوایی در مغز انسان تبدیل به گابا (میانجی عصبی مهم در سیستم عصبی مرکزی) می گردد. تخم کدو حلوایی را می توانید مانند تخم گل آفتابگردان یا تخم کدو به صورت بو داده مصرف کنید.
چگونه کدو حلوایی مناسب را تهیه و نگهداری کنیم؟
کدو حلوایی را حتما به شکل کاملا رسیده و درسته بخرید. نوع رسیده آن سنگین است، ساقه اش کاملا بلند است و نوک آن بافت چوبی نازکی دارد. از خریدن کدوهای چروکیده، ترک خورده یا کبود شده خودداری کنید.
اگر کدو حلوایی کاملا رسیده باشد، می توانید آن را تا چند هفته در هوای نسبتا خنک و با تهویه مناسب در خانه نگه داری کنید. با این حال اگر کدو دارای بریدگی است آن را حتما داخل یخچال قرار داده و ظرف چند روز مصرف کنید.
بعضی از انواع ترکیبی این میوه معمولا در معرض پودر حشره کش یا اسپری قرار گرفته اند. بنابراین قبل از استفاده از میوه آن را کاملا با آب روان بشویید تا گرد و خاک روی پوسته و اثر هرگونه حشره کش و قارچ کش از بین برود.
بهترین روش مصرف
ساقه کدو را جدا نموده و میوه را به دو قسمت مساوی تقسیمکنید. بافت توری شکل داخلی را بیرون بیاورید، دانه ها را جدا نموده و در ظرف دیگریقرار دهید. مغز میوه را در اندازه های دلخواه تکه تکه کنید و اگر قصد درست کردنهرگونه غذا یا خوراکی با این کدو را دارید، بهتر است آن را به تکه های کوچک تقسیمکنید تا در آشپزی راحت تر مورد استفاده قرار گیرد. نباید فراموش کنید که تقریبا تمام قسمت هایاین میوه قابل خوردن هستند، از برگ ها گرفته تا دانه ها و مغز میوه.
از کدوحلوایی می گردد برای درست کردن طیف بزرگی از خوراکی ها استفاده کرد. از درست کردن نان و شیرینی گرفته تا به روش بخارپز یا سرخ شده. با این حال اگر می خواهید از حداکثر خاصیت غذایی آن بهره مند شوید بهتر است آن را بخارپز کنید. در کشور چین، از برگ های تازه و جوان کدو حلوایی برای درست کردن سوپ و خوراک های گیاهی استفاده می گردد.
در هندوستان و کشورهای آسیایی هم جوار از جمله کشور خودمان، بیشتر از کدو حلوایی برای درست کردن حلوا و انواع دسر استفاده می گردد و در آمریکا و اروپا از آن پای کدو حلوایی، سوفله و پن کیک درست می نمایند.
خواص تخم کدو حلوایی برای سلامت
بهبود مسائل پروستات و مثانه
تخم کدو حلوایی می تواند باعث بهبودتورم غدد پروستات که دفع ادرار را مشکل می سازند گردد. مطالعات علمی بسیاری نشاندهنده تاثیر مثبت تخم کدو حلوایی در حل این مسئله بوده اند. یکی از این مطالعات کهروی 1400 مرد مبتلا به BPH در طول یک سال صورت گرفته، تاثیر مصرف تخمکدو حلوایی روی کاهش علایم و بهبود شرایط بیماران را در طول ادامه حیاتشان ثابت می نماید.
مطالعه دیگری که روی 45 زن و مرد مبتلا به بیش فعالی مثانه صورت گرفته، نشان دهنده تاثیر مثبت مصرف روزانه 10 گرم تخم کدو حلوایی روی
بهبود عملکرد دستگاه ادرار این بیماران است.
پایین نگه داشتن سطح قند خون
تحقیقات صورت گرفته روی گونه های حیوانی، نشان می دهند که مصرف آن، تخم آن، پودر تهیه شده از تخم این میوه و آب عصاره کدو حلوایی موجب پایین آمدن قند خون می شوند. این موضوع برای افراد مبتلا به دیابت که ناچار به کنترل قند خون خود هستند اهمیت بسیاری دارد.
بهبود کیفیت خواب
و در نهایت اگر شب ها نمی توانید راحت بخوابید، قبل از رفتن به تختخواب مقداری از تخم کدو بخورید. تریپتوفان، نوعی آمینو اسید است که در تخم کدو حلوایی به وفور یافت می گردد و می تواند به کیفیت خواب شما یاری کند. دقت داشته باشید که در هر وعده باید 200 گرم تخم کدو مصرف کنید تا تریپتوفان مورد احتیاج برای این منظور تامین گردد.
از سوی دیگر زینک موجود در تخم کدو تریپتوفان را بهسروتونین تبدیل نموده و سپس سروتونین به ملاتونین یعنی هورمون تنظیم نماینده خوابتبدیل می گردد.
علاوه بر این، مطالعات مختصری هم وجود دارند که نشان می دهندمنیزیم موجود در تخم کدو روی کیفیت خواب و طول مدت خوابیدن افرادی که دچار کمبودمنیزیم بوده اند تاثیر مثبت داشته است.
منبع: کتاب کاله