سنگ کلیه چیست و چگونه درمان میشود؟
به گزارش وبلاگ سفر و گردشگری، سنگ های کلیه رسوبات سختی هستند که اغلب به دلیل بالا رفتن غلظت املاح و نمک در ادرار به وجود می آیند. ایجاد این سنگ ها علل متنوعی دارد و ممکن است در هر جای دستگاه ادراری از کلیه تا مثانه دیده شوند.
انواع سنگ کلیه
سنگ های کلیه گونه های مختلفی دارند از جمله:سنگ های اگزالات کلسیم
فسفات کلسیم
سنگ استرویت (struvite)
اسید اوریک و سیستین
مهم ترین دلایل تشکیل سنگ کلیه
رژیم غذایی سرشار از اگزالات و فاقد مواد مغذیمصرف مکمل های کلسیم مصنوعی که بعضی اوقات نمی توانند به خوبی جذب شوند.
کم آبی بدن
عوامل ژنتیکی
عدم تعادل pH بدن و اسیدی بودن آن
عدم تعادل الکترولیت ها
چاقی
بعضی از داروها
کمبود مواد معدنی و مواد مغذی
عفونت ها
بی تحرکی
اختلالات تیروئید که سبب فراوری اندازه زیادی هورمون پاراتیروئید و افزایش سطح کلسیم می شود. 1
علائم سنگ کلیه
سنگ کلیه تا وقتی حرکت نمی کند و ثابت است، هیچ علامتی ندارد. مسائل از زمانی شروع می شود که سنگ در کلیه جا به جا می شود یا به سمت میزنای (لوله ای که هر کلیه را به مثانه وصل می کند) به راه می افتد.در این حالت، بعضی یا همه موارد زیر دیده می شود:
درد شدید و متناوب در پهلو و پشت، پایین تر از سطح دنده ها که ممکن است به پایین شکم تیر بکشد
سوزش ادرار
ادرار صورتی، قرمز یا قهوه ای
ادرار بدبو یا تیره
تهوع و استفراغ
احساس احتیاج مداوم به دفع ادرار
افزایش تعداد نوبت های دفع ادرار بیش از حد عادی
تب و لرز در صورت وجود عفونت
کم شدن حجم ادرار
یادمان باشد درد سنگ کلیه تغییر می کند. با جا به جا شدن سنگ در مجاری ادرار، محل و شدت درد دگرگون می شود.
درمان سنگ کلیه
روش های درمانی متنوعی برای سنگ کلیه وجود دارد. پزشک معالج بر اساس اندازه سنگ کلیه روش مناسب را بر می گزیند.درمان سنگ کلیوی کوچک
سنگ های کلیوی ریز احتیاج به درمان تهاجمی مانند سنگ شکن ندارند و به طور معمول با انجام کارهای زیر دفع می شوند:نوشیدن آب فراوان (روزانه دو تا سه لیتر)
داروهای مسکن غیرنسخه ای طبق مشورت با دکتر داروساز
داروهای نسخه ای شل نماینده عضلات میزنای، بنا به تجویز پزشک معالج
درمان سنگ کلیوی بزرگ یا سنگ کلیوی همزمان با سایر بیماری ها
بعضی از سنگ های کلیوی درشت هستند و به وسیله روش های گفته شده در بالا دفع نمی شوند یا با خونریزی یا عفونت دستگاه ادراری همراه هستند؛ این سنگ ها شاید به درمان های زیر احتیاج پیدا نمایند:سنگ شکنی با دستگاهی که امواج صوتیِ آن، سنگ کلیه را خرد می کند.
این کار حدود 45 تا 60 دقیقه طول می کشد و ممکن است کمی درد داشته باشد و به همین خاطر ممکن است یک آرامبخش یا بیهوشی خفیف به فرد داده شود.جراحی کلیه برای برداشتن سنگ های بسیار بزرگاستفاده از آندوسکوپی (فرستادن لوله باریک حاوی نور به نام اورتروسکوپ از مجرای ادرار و مثانه) برای پیدا کردن سنگ در میزنای و خرد کردن آن با ابزار ویژه.
این کار تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی انجام می شود.
جراحی غده پاراتیرویید
در مواردی که پرکاری این غده عامل ایجاد سنگ کلیه است. 2راه حل های خانگی برای دفع سنگ کلیه
آب
به اندازه کافی آب ننوشیدن، اصلی ترین دلیل ایجاد سنگ کلیه است.نوشیدن آب یاری می کند تشکیل کریستال ها به تأخیر بیفتد و کلسیم و فسفر از کلیه ها دفع شوند. روزی 10 تا 12 لیوان آب بنوشید.
گوجه فرنگی
گوجه فرنگی سرشار از ترکیبات بیواکتیو مانند سیترات است که به دفع سنگ کلیه یاری می نمایند.گوجه فرنگی می تواند به اندازه زیادی از تشکیل سنگ کلیه پیشگیری کند.
یک تا دو بار در هفته دو عدد گوجه فرنگی را پوره نموده، یک قاشق مرباخوری آبلیمو به آن اضافه نموده و میل کنید.
آبلیمو
لیموترش سرشار از ویتامین C است. سیترات همانطور که گفتیم از تشکیل کریستال ها در کلیه پیشگیری نموده و با افزایش حجم ادرار از اندازه اشباع آن کم می کند. به دو تا سه فنجان آب، یک قاشق غذاخوری آبلیمو و یک قاشق غذاخوری روغن زیتون اضافه نموده و در طول روز چند بار بنوشید.آب تربچه
مطالعات نشان می دهند مصرف آب تربچه، دفع کلسیم اگزالات را در ادرار افزایش می دهد و در ضمنً به دفع کریستال هایی که ممکن است در کلیه ها تجمع نمایند یاری می نماید. به اندازه 100 میلی لیتر آب تربچه تهیه نموده و هر روز صبح ناشتا بنوشید. این کار را یک تا دو هفته انجام دهید.جوش شیرین
جوش شیرین نیز برای دفع سنگ کلیه مفید است، چون می تواند کریستال ها را کلیه ها دفع کند.یک قاشق غذاخوری جوش شیرین را به یک لیوان آب گرم اضافه نموده و فورا بنوشید. این کار را دو تا سه بار در روز انجام دهید.
ریشه قاصدک
ریشه قاصدک دارای ترکیبات بیواکتیو است که به افزایش حجم ادرار و پیشگیری از تشکیل کریستال ها در کلیه یاری می نمایند.یک قاشق مرباخوری ریشه قاصدک را به مدت 10 دقیقه در یک لیوان آب بجوشانید، صاف نموده و بنوشید. دو تا سه بار در روز این دمنوش را بنوشید.
عصاره گیاه دم اسبی
عصاره گیاه دم اسبی خاصیت ادرارآور دارد، یعنی حجم ادرار را افزایش می دهد.دو تا سه قاشق غذاخوری گیاه دم اسبی را به مدت 15 دقیقه در یک لیوان آب بجوشانید، صاف نموده و بنوشید. دو تا سه بار در روز این کار را انجام دهید.
هشدار
اگر دیابت دارید، کمبود پتاسیم یا کمبود تیامین دارید یا داروی قلب مصرف می کنید از گیاه دم اسبی استفاده نکنید.خارخسک
مطالعات نشان می دهند گیاه خارخسک می تواند کریستال های کلسیم اگزالات را از کلیه ها دفع کند و در ضمنً ادرارآور است.یک قاشق مرباخوری عصاره خارخسک را دم نموده، صاف کنید و بنوشید. دو تا سه بار در روز این دمنوش را بنوشید تا سنگ کلیه هایتان دفع شوند.
برگ ریحان
برگ ریحان یکی از متداول ترین گیاهان در طب سنتی است.برگ ریحان خاصیت ادرارآور دارد و می تواند حجم ادرار را زیاد کند.
در نتیجه سنگ ها راحت تر دفع خواهند شد. یک مشت برگ ریحان را در یک فنجان آب جوش دم نموده و یک قاشق مرباخوری عسل به آن اضافه کنید.
دو تا سه بار در روز دمنوش ریحان بنوشید.
رازیانه
دانه های رازیانه می توانند به خرد کردن کریستال هایی که در کلیه هایتان شکل گرفته اند یاری نموده و آن ها را به وسیله ادرارتان از کلیه ها خارج نمایند.یک قاشق مرباخوری پودر دانه رازیانه را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید، خوب ترکیب نموده و بعد از خنک شدن بنوشید.
به مدت دو هفته هر روز این نوشیدنی را مصرف کنید.
سرکه سیب
سرکه سیب نیز حاوی اسید سیتریک است که می تواند به متلاشی کردن تجمع کلسیم یاری کند.دو قاشق غذاخوری سرکه سیب خالص را با 250 میلی لیتر آب ترکیب نموده و چند بار طی روز بنوشید. بهتر است این ترکیب را قبل از غذا مصرف کنید.
عصاره جوانه گندم
جوانه گندم حاوی ترکیباتی است که فراوری ادرار را افزایش می دهند، در نتیجه سنگ ها راحت تر عبور نموده و احتمال تشکیل مجدد سنگ ها نیز کاهش می یابد.جوانه گندم دارای آنتی اکسیدان های زیادی است که به پاکسازی مجاری ادرار از مواد معدنی و نمک نیز یاری می کند.
عصاره جوانه گندم خالص را هر روز بنوشید.
آب کرفس
کرفس دارای آنتی اکسیدان ها و ترکیباتی است که فراوری ادرار را افزایش می دهند. افزودن دانه های کرفس به غذا به طور منظم می تواند احتمال تشکیل سنگ کلیه را کاهش بدهد. یک یا دو عدد ساقه کرفس را با آب ترکیب نموده و آب کرفس بگیرید. هر روز آب کرفس بنوشید تا علائم تان رفع شوند.عصاره لوبیا قرمز
لوبیا قرمز دارای منیزیم فراوانی است. منیزیم به دفع سنگ کلیه یاری می کند. یکی از راه های مصرف لوبیا قرمز برای دفع سنگ کلیه این است که غلاف یا پوست لوبیا قرمز را جدا نموده و غلاف ها را تقریبا 5 تا 6 ساعت بجوشانید. سپس مایع حاصل را صاف نموده و طی روز مصرف کنید.روغن زیتون فرابکرروغن زیتون فرابکر، روغنی بسیار غنی است که می تواند با نرم کردن مجاری ادرار، عبور سنگ ها را آسان تر کند.
صبح ناشتا و آخر شب اندازهی روغن زیتون فرابکر بخورید.
آب انار
خاصیت قابض و آنتی اکسیدانی انار می تواند احتمال تشکیل سنگ کلیه را کاهش داده و عبور آن ها را ساده تر کند.آب انار حاوی ترکیباتی است که اسیدیته ادرار را کم می نمایند، در نتیجه شرایط برای تشکیل سنگ، سخت خواهد شد.
خودتان در خانه آب انار تهیه نموده و طی روز بنوشید. 3
پی نوشت:
1.www.namnak.com
2.www.abidipharma.com
3.www.ana.press.ir
منبع: راسخون