چرا پیاز اشک ما را در می آورد؟
به گزارش وبلاگ سفر و گردشگری، پیازها دراماتیک ترین شخصیت های دنیای سبزیجات و میوه ها هستند؛ در مغازه و تره بار آرام و بی آزار به نظر می رسند اما فقظ کافی آن ها را برش بزنید؛ اشک شما را در می آورند.
تینا مزدکی: این که چگونه پیازها می توانند اشک ما را در بیاورند همواره در فکر همه سوال ایجاد می نماید. پاسخ جالب تر از آن چیزی است که فکر می کنید: همانطور که می دانید، بدن ما سه نوع اشک می سازد: پایه، احساسی و رفلکس. قطعا گریه در برابر یک پیاز ناشی از غم و اندوه نخواهد بود، بعلاوه پیاز مسئول اشک های پایه نیست که شما همین الان هم می ریزید. این اشک های اصلی شما هستند که چشمان شما تمام روز در آنها می چرخد. آنها حاوی روغن، مخاط، آب و نمک هستند و به مبارزه با عفونت یاری می نمایند.
خرد کردن پیاز باعث می گردد آغاز به ریختن اشک های رفلکس کنیم، همان اشک هایی که چشم ما را شستشو می دهند. غدد زیر ابروهای شما وقتی پیاز را پوست می کنید، استفراغ می کنید یا گرد و غبار در چشمتان می افتد، موادی را که چشمان شما را تحریک می نماید، بیرون می ریزند. این اشک ها همان اشک هایی هستند که وقتی آلرژی های شما در حال افزایش است، روی صورت شما جاری می شوند.
اما چه چیزی باعث تحریک سبزیجات می گردد؟
این در واقع یک استراتژی دفاعی بسیار منظم از سوی پیازها است و علم پشت آن آنقدر پیچیده است که تا قرن بیست و یکم طول کشید تا دانشمندان متوجه شوند چگونه کار می نماید. پیازها ممکن است نتوانند درد را احساس نمایند، اما این بدان معنا نیست که از خورده شدن مسرور هستند: آنها در واقع ریشه یک گیاه هستند، بنابراین هدف آنها زنده ماندن در زیر زمین تا زمانی که امکان دارد، است.
شیمیدان و نویسنده کتاب سیر و سایر آلیوم ها اینگونه شرح می دهد: دنیایی بسیار سخت زیر زمین برای این گیاهان وجود دارد. آن ها به عنوان یک ریشه و پیاز باید در برابر کرم ها و سایر جانوران، زیر زمین دوام بیاورند. اگر در زمین به عنوان یک گیاه زندگی کنید، باید از خود دفاع کنید و در نظر بگیرید که نمی توانید حرکت کنید و بدوید. گیاهان می مانند و می جنگند و در این کار فوق العاده هستند.
در واقع، معلوم می گردد که طرح پشتیبان برای فرار از کرم یک جنگ شیمیایی همه جانبه است. بریدن یک پیاز یا له کردن آن، یا خرد کردن کامل باعث ایجاد یک آبشار از واکنش ها می گردد که همه با آزاد شدن یک اسید آمینه خاص آغاز می گردد. این اسید آمینه با آب و آنزیم هایی که از سلول های شکسته پیاز آزاد شده اند آغاز به واکنش می نماید.
دسته ای از مواد شیمیایی تازه به نام 1-پروپنیل سولفنیک اسید به نوبه خود به گازی به نام پروپانتیال اس-اکسید تجزیه می گردد - این عامل گریه ما است. زیرا اکسید پروپانتیال، با آب واکنش می دهد و H2SO4 یا اسید سولفوریک را تشکیل می دهد و واضح است که چشم های ما نیز در آب غوطه ور است. خوشبختانه یا متأسفانه، قرنیه های ما در تشخیص این چیزها فوق العاده خوب هستند در واقع حدود 400 برابر بیشتر از پوست در هر میلی متر مربع گیرنده دارند بنابراین این ترکیب اسیدی بلافاصله اشک های رفلکس ما را تحریک می نماید.
چگونه پیاز را بدون اشک خرد کنیم؟
همه این اطلاعات جالب است اما به ما در درست کردن غذا یاریی نمی نماید بنابراین باید با راهی این واکنش های شیمیایی را دور بزنیم. در واقع مولکولی که باعث این واکنش می گردد یک مولکول بسیار کوچک است. این ماده در آب بسیار محلول است و به عنوان یک مولکول کوچک، رفتن به مرحله گاز برای آن نسبتاً آسان است.
بنابراین کاری که شما انجام می دهید این است که یا قبل از برش آن را خنک کنید، از هود آشپزخانه برای بیرون کشیدن بخار بهره ببرید، یا آن را زیر آب خرد کنید. البته می توانید هرکار دیگری که بنظرتان می تواند این واکنش شیمیایی را دور بزند هم انجام دهید.
اما اگر واقعاً رنج می برید، ممکن است امیدی وجود داشته باشد. برای مدت طولانی، دانشمندان فکر می کردند مقصر گریه ما آنزیمی به نام آلییناز است که یکی از بسیاری از مواد شیمیایی مسئول طعم معین پیاز است. این فرضیه اشتباه بود، اما در سال 2002، زمانی که تیمی از محققان ژاپنی ماده ای ناشناخته را در این سبزی کشف کردند که آن را فاکتور اشکی سنتاز یا LFS نامیدند.
همانطور که این تیم در مقاله خود پیشنهاد نموده بود ممکن است با کاهش فعالیت این آنزیم سنتاز، یک پیاز غیر اشک آور ایجاد گردد که طعم معین و ارزش غذایی بالا را حفظ کند. به عبارت دیگر، ممکن است روزی بتوانیم پیازهایی بکاریم که هر بار که پیازها را می بریم اشکمان را در نیاورند.
منبع: iflscience
58323
منبع: خبرآنلاین