آشنایی با خواص ماش، مصارف درمانی و ارزش غذایی
به گزارش وبلاگ سفر و گردشگری، خواص ماش (Mung bean) شامل کاهش کلسترول خون، پیشگیری از سرطان، مفید برای دیابتی ها، منبع پروتئین گیاهی و مفید در درمان کم خونی و اسهال است.

ماش از حبوبات مغذی و پر خاصیت است که قادر به تامین بسکمک از املاح و ویتامینهای مورد نیاز بدن انسان است. این دانه گیاهی ارزشمند،امروزه کمتر در پخت غذاها استفاده میگردد در صورتی که متخصصان تغذیه مصرف آن را بهعنوان یک منبع تامین پروتئین گیاهی به همه گروه های سنی توصیه میکنند. خواص ماش وکاربردهای درمانی آن شامل استفاده از آن در کمک به درمان سرماخوردگی، اسهال، سر درد،تقویت بدن و رفع ضعف میباشد. همچنین دانه های ماش، کالری کمی داشته و در عین حال حاویبسکمک از مواد مغذی مورد نیاز بدن است و به عنوان یک تغذیه سالممحسوب میگردد.
گیاه شناسی ماش
ماش گیاهی علفی، دارای ساقه زاویهدار به ارتفاع 40 تا 70 سانتیمتر و برگهای منتهی به پیچک مرکب از 4 تا 7 زوج برگچه است. گاهی به علت داشتنپیچک از گیاهان مجاور خود بالا میرود و گلهایی زیبا به رنگ بنفش یا ارغوانی دارد. میوه ماش باریک، دراز و قهوهای رنگ است و دانه های کوچک کروی به رنگ خاکستری، قهوه ای یا سبز در آن جای دارد.از برگ و گل این گیاه نیز در طب سنتی استفاده میگردد.
خواص ماش (طبیعت و خواص درمانی)
طبع ماش از دیدگاه طب سنتی کمی سرد و خشک است. برخی از مهمترین خواص درمانیماش به شرح زیر میباشد:
- استفاده از ماش به دلیل ویتامین های فراوان موجود در آن برای تقویت اعصاب وبینایی بسیار مفید میباشد.
- یکی از خواص ماش خاصیت ضد التهاب بودن آن است. این خاصیت باعث شده مصرف ایندانه گیاهی مفید در کاهش خطر حملات قلبی مفید بوده و به بهبود جریان خون درسرخرگها کمک شایانی میکند.
- دانه ماش حاوی پروتئین گیاهی و فیبر است و مصرف آن به کاهش اشتها کمکمیکند. بنابراین غذایی مفید برای افرادی که تمایل به کاهش وزن و رژیم های لاغریدارند محسوب میگردد.
- از خواص ماش پیشگیری از پیر شدن پوست است. دانه های ماش سرشار ازفیتواستروژن است که از پیری زود هنگام پوست جلوگیری می کند. مواد مغذی موجود درماش به ساخت کلاژن و الاستین که باعث جوان سازی پوست می شوند، کمک می کند .
- میزان و محتوای قند موجود در ماش بسیار پایین بوده، متخصصان تغذیه مصرف ماش رابه بیماران مبتلا به دیابت توصیه میکنند.
- وجود پتاسیم درماش باعث شستشوی کلیهها و پایین آوردن درجه اسیدی خونو منظم کردن ضربان قلب میگردد .
- کمک به درمان سرطان از ویژگی های اصلی ماش بوده، به ویژه مصرف جوانه ماش بهعنوان یک ماده ضد سرطان طبیعی شناخته شده است.سطح بالای اسیدهای آمینه، الیگوساکاریدهاو پلی فنول موجود در ماش، می تواند از پیشرفت سرطان و رشد تومورها جلوگیری کند .
- ماش و جوانههای آن سرشار از آهنو فولات است و از این رو برای درمان کم خونی در بچه ها و زنان بسیار موثراست.
ارزش غذایی ماش
دانههای ماش حاویفولات، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و ویتامین آ و کا است. از همین رو علاوه بر تامینمواد مورد نیاز بدن از ویژگی های درمانی و دارویی بسیار نیز برخوردار است. همچنین جوانهماش و ارزش غذایی آن چندین برابر خواص ماش بوده، به طور کلی فرآیندجوانه زدن در حبوبات باعث می گردد همه مواد مغذی به خصوص آهن در دسترس افزایش یابد.
مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم |
انرژی | 105 کیلو کالری |
چربی | 0/38 گرم |
پروتئین | 7/2 گرم |
کربوهیدرات | 19/2 گرم |
قند | 2/0 گرم |
فیبر | 7/6 گرم |
سدیم | 2 میلی گرم |
پتاسیم | 266 میلی گرم |
کلسیم | 27 میلی گرم |
فسفر | 99 میلی گرم |
آهن | 1/6 میلی گرم |
منیزیم | 48 میلی گرم |
منگنز | 0/298 میلی گرم |
فولات | 156 میکروگرم |
ویتامین کا | 2/7 میکرو گرم |
ویتامین آ | 24 واحد |
مضرات ماش (موارد احتیاطی و منع مصرف)
- مصرف زیاد ماش ایجاد خلط میکند، بنابراین لازم است از زیاده روی در مصرف آنپرهیز گردد.
- زیاده روی در خوردن ماش برای دندانها مضر میباشد.
- با این وجودلازم به ذکر است مصرف متعادل ماش هیچگونه ممنوعیتی برای هیچ کس ندارد اما کسانی کهاسیداوریک یا نقرس دارند، باید موادغذایی پروتئینداری را کهپورین گیاهی دارند، محدود کنند. البته ترکیبات پورینی در ماش نسبتا کم است و لازمنیست این افراد نیز ماش را از برنامه غذایی خود کاملا حذف کنند؛ بلکه تنها محدودیتبه خرج دادن در مصرف آن کفایت می کند.
منبع: کتاب خواصطبیعی و درمانی میوهها و سبزیجات
منبع: setare.com